Laser - Diodni laser in E-light

 

Lasersko odstranjevanje kapilar - razširjenih žilic

S sodobno tehnologijo v kozmetičnih salonih opravljamo lepotni poseg odstranjevanja neželenih razširjenih kapilar. Gre za estetski poseg in ne za zdravljenje. 

Odstranjevanje kapilar

Teleangiektazije (trajno razširjene venule, kapilare ali arteriole) se pogosto pojavljajo na obrazu kot kapilare na obrazu ter tudi drugod po telesu, največkrat na nogah.  
Kapilare na obrazu in drugod lahko nastajajo zaradi:
 • genetske predispozicije, 
 • nagnjenosti k zardevanju
 • hormonskih sprememb, v sklopu določenih kožnih in sistemskih bolezni, 
 • jemanja hormonskih zdravil,
 • prekomernega in dolgotrajnega izpostavljanja soncu
 • uživanja alkohola, 
 • kajenja,
 • stoječega dela, 
 • venskega popuščanja na nogah

Poleg teleangiektazijske rdečine se lahko zaradi dolgotrajnega izpostavljanja soncu pojavi simetrično rjakavsto obarvanje kože (hiperpigmentacija) na obeh straneh vratu in zgornjem delu prsnega koša (dekolteju).

Če primerjamo laserski poseg z drugo obliko odstranjevanja kožnih žilnih sprememb (n.pr. elektrokoagulacijo) je laser učinkovitejši in poseg manj boleč.

 

Kontraindikacije:

 • Rakava obolenja, posebno kožni rak
 • Nosečnost
 • Uporaba fotosenzitivnih mazil in zdravil
 • Sončena koža 3-4 tedne pred posegom
 • Poškodovana, vneta koža, herpes simplex in druga vročinska stanja
 • Brazgotine
 • Zelo suha in občutljiva koža
 • Endokrine motnje
 • Diabetes
 • Uporaba zdravil proti strjevanju krvi
 • Epilepsija
 • Nestabilne osebe in nerealna pričakovanja
Kako poteka odstranjevanje žilic z laserjem

Posebna predpriprava ni potrebna. Med posegom se udobno uležete in dobite posebna zaščitna očala. Laserski poseg običajno ni neboleč, področje obdelave sproti hladimo. Vsak impulz za delček sekunde nekoliko zapeče. Občutljivost za bolečino je individualno zelo različna. Ženske v dneh predmenstruacijo in med njo precej bolj občutljive za bolečino, zato svetujemo, da obiske načrtujejo nekaj dni po menstruaciji. Bolj občutljivim strankam pa svetujemo, da nekaj ur pred obiskom vzamejo protibolečinske tablete. Vedno se prilagodimo stranki in se potrudimo, da boli čim manj ali sploh nič.

Način delovanja laserja 980nm

Z ozkim snopom  laserkih žarkov potujemo nad kožno žilico (kapilaro). Laserske žarke absorbira le krvno barvilo hemoglobin. Svetlobna energija se pretvori v toplotno, ki uniči rdeče krvničke in žilne stene.  Zaradi absorpcije laserskega valovanja oziroma spremembe svetlobne energije v toplotno (fototermični učinek) se vsebina kapilare tako močno segreje, da se ta v hipu upari in se vsrka v okolno tkivo. Razširjena žilica tako izgine. Gre torej za fototermolizo, kjer se ciljno tkivo toplotno uniči, okolne strukture pa pri tem ostanejo nepoškodovane. Laserski snop prilagodimo kapilaram. Širina laserskega snopa mora biti podobna premeru kapilare, energija in čas trajanja laserskega pulza pa širini kapilare in globini, v kateri leži. To lahko pomeni, da moramo med posegom večkrat prilagoditi nastavitve laserskega aparata. Vsako kapilaro zapiramo postopoma, tako da nizamo impulze po njeni dolžini. Če je kapilara zelo tanka, npr. izberemo širino laserskega snopa 2 mm. Take 2-milimetrske laserske “pike” potem nizamo eno za drugo po kapilari, dokler cele ne zapremo.

Koliko obiskov je potrebnih?

Odvisno od debeline in globine kapilar, včasih zadostuje le en obisk, običajno pa zadostujejo dva do trije obiski v razmaku 4 do 8 tednov. Z laserjem uničena žilica običajno izgine v nekaj tednih.

Možni stranski učinki

Med posegom se lahko čuti bolj ali manj intenzivna pekoča bolečina, po posegu pa lahko nastane nekaj dni trajajoča rdečina in / ali oteklina tkiva. Tam kjer so kapilare širše in ležijo globje v koži, se lahko pojavijo drobne krastice, ki po določenem času odpadejo – na obrazu v nekaj dneh, na spodnjih udih bistveno kasneje. 

Po posegu lahko nastanejo tudi premiki pigmenta – svetlo ali temno obarvane lise, ki pa običajno izginejo v nekaj mesecih. 

Možen je tudi pojav brazgotine, zlasti pri ljudeh, katerih koža na vsako travmo in vse posege reagira na ta način.

Potrebno pa je tudi opozoriti, da z laserskim posegom ne odstranimo vzrokov, ki vplivajo na nastanek žilnih sprememb. Delujemo le na zatečeno stanje.

 

Diodni laser 808nm za odstranjevanje dlak

 

Diodni laser 808nm za odstranjevanje dlak je najnovejša tehnologija odstranjevanja dlačič, učinkovitejša, varnejša in brez bolečin.

 

Diodni laser 808nm, ki ga uporabljamo v našem salonu ima tehnologijo 800 W laserskega modula z 10 diodami, nemškega proizvajalca Dilas, medtem ko večina drugih uporablja tehnologijo 300 W ali pa 600 W laserskih modulov s 5 oziroma 6 diodami.

 

Kako deluje in kdaj so vidni rezultati?

 

Visokokavostni sistem ostranjevanja dlačic z diodnim laserjem ima najmanj stranskih ucinkov. Laser deluje na žive dele dlačnega mesička, oziroma na korenino dlake, ko se laserski žarek močno absorbira v melaninu (barvo) dlake. S tem tem toplotno uniči korenino dlake in prepreči njeno nadaljnjo rast. V trenutku obdelave laser sicer vpliva na vse dlačne mešičke, uniči pa le tiste dlačice, ki so v aktivni fazi rasti. Zato je v povprečju potrebnih 4 do 8 obiskov, da se obdela tudi dlake, ki ob predhodnem obisku niso bile v fazi rasti. Po vsaki terapiji z diodnim laserjem je trajno odstranjenih od 20 do 50% dlak. Treba je omeniti, da je vsak organizem edinstven, zato pri nekaterih (teh je cca 2%) rezultati niso takojšnji in je treba opraviti nekaj več obiskov, medtem ko je določen delež takih, ki jim zadostujeta že dva ali trije obiski.

 

Diodni laser

 

Ali je terapija z diodnim laserjem boleča?

 

Ne, trajna depilacija z diodnim laserjem je hitra, neboleča in primerna za vse tipe koze. En pulz, ki traja le nekaj milisekund, se zazna kot blago pikanje. Diodni laser je veliko hitrejsi od klasicne IPL , Elight ali SHR tehnologije. Njegova posebnost je 'In motion' tehnologija, kar pomeni, da lahko lasersko ročko premikamo po tretiranem predelu med samim postopkom.

 

Kaj je potrebno vedeti pred in po terapiji?

 

Nekaj tednov (slab mesec dni) pred posegom uporabljajte le britvico, prepovedano je puljenje, epiliranje, voskanje in uporaba krem za odstranjevanje dlak. Dva dni pred posegom si je potrebno dotičen predel obriti.

 

Pred tretmajem se ne izpostavljajte sončnim žarkom, vsaj 14 dni. Na zelo in močno porjaveli koži ne izvajamo tretmajev.

 

Po tretmaju bodite pozorni, da ne pride do poškodb na koži, vsaj en teden. Pri umivanju ne uporabljajte vroče vode. Prav tako ni priporočljiva masaža predela, kjer je bil opravljen tretma. Vsaj nekaj po opravljenem tretmaju uporabljajte kremo za sončenje z visokim faktorjem in se izogibajte prekomernemu vplivu sončnih žarkov. Sončenje lahko povzroči obnovo melanina, to pa lahko povzroči povečano pigmentacijo.

 

Ali so laserske terapije primerne za vsakogar?

 

 Epilacije izvajamo samo na zdravih osebah, ne izvajamo pa na osebah, ki imajo:

 

 • povišano telesno temperaturo;
 • oslabljeni imunski sistem;
 • če je občutljiva, za brazgotine po poškodbah;
 • psihično nestabilne oz. osebe z nerealnimi pričakovanji;
 • na nosečnicah;
 • obolele za kožnim rakom;
 • osebe, ki nimajo uravnoteženih trombocitov;
 •  za tiste, ki bodo izvajali hormonsko terapijo v naslednji treh mesecih;
 • ki trpijo za epilepsijo ali diabetesom in
 • osebe z zagorelo poltjo zaradi sončenja,...

 

                       

 

Kaksna je razlika med IPL, Elight in SHR tehnologijo ter Diodnim laserjem?

 

Diodni laser seva nevidno svetlobo valovne dolžine 808 nm. Je najnovejši in najboljši način za trajno odstranjevanje dlačic. Ta metoda je izredno hitra, neboleča in primerna za vse tipe kože. Ima pet prednosti:

 

1. primeren je za vse tipe kože, ne glede na porjavelost,

 

2. vsak pulz je popolnoma enak,

 

3. hitrost delovanja je do petkrat hitrejša,

 

4. kontaktno hlajenje je se močnejse, kar omogoča udobnejši in varnejši tretma,

 

5. rezultati so še boljši, tudi že po prvi terapiji, saj je omogočeno uporabljati višjo energijo.

 

 

 

Diodni laser je najnaprednejši in najkvalitetnejši sistem za trajno odstranjevanje dlačic.

 

Zagotavlja vrhunske rezultate in maksimalno udobnost pri tretmaju.

 

E-light

Sistem E -Light uporablja tehnologijo, imenovano ELOS, ki združuje optično ( IPL ) in radiofrekvenčno ( RF) tehnologijo za reševanje problematik, kot so:

 • odstranjevanje dlak
 • odstranjevanje vidnih znakov staranja
 • akne
 • pigmentacije
 • pordelost in kapilare
 • ter gube

Laser E Light

Katere so razlike med E –light, lasersko in IPL tehnologijo?

E -Light združuje tri napredne tehnologije. Poleg optične (IPL) tehnologije, ki segreje koren dlake se uporablja še bipolarno radiofrekvenca (RF), ki segreje in koagulira celoten lasni folikel ter tehnologija aktivnega hlajenja ob stiku s kožo, kar vse skupaj imenujemo selektivna fototermoliza. Vse tri združene tehnologije zagotavljajo prijetneše posege in trajnejše rezultate ne glede na barvo las in tip kože.

Energija z RF lahko doseže globje plasti kože in se segreje tkivo, zato je med posegom z E-light uporabljena nižja jakost energije, postopek je s tem varnejši, z vključenim hladilnim sistemom pa je olajšan neprijeten občutek med delom z IPL. RF tehnologija ni občutljiva na pigmente kot je delo z IPL,  s katerim se svetloba absorbira prek  melanina ter učinkuje le do 4ml globine kože. Z RF tehnologijo se ustvarja ustrezna električna energija in se pretvarja v toplotno energijo, ki skozi ohlajen epidermis prodre globoko v dermis, zviša temperaturo, pospeši krvni pretok v dermisu in podkožnih tkivih. Takoj se napnejo segreta vlaknata tkiva, stimulira se dolgoročna regeneracija beljakovine kolagena, sproži se učinek napenjanja kože in odstranjevanja gub. Tretma z E-light se izvaja na najvarnejši način saj za izvedbo terapij ni potrebna  nobena anestezija, tretira se širši spekter tipov kože in barv dlak kot z laserjem ali IPL, vključno s svetlimi dlakami in temno pigmentirano kožo.  Je tudi neškodljiv in manj boleč postopek kot z laserjem ravno tako pa po tretmaju ne ostanejo otekline in rdeči madeži.

Sistem E -Light je tako edini sistem s katerim  lahko pomladite kožo in se znebite tako imenovanih " Peach Fuzz " drobnih belih in blond dlak, kar drugi laserji ne zagotavljajo.

Katera področja je mogoče obdelovati s sistemom E -Light?

Sistem E-light istočasno obravnava na stotine dlak, zato je to enostaven postopek za obravnavo večjih površin kot so hrbet , ramena, roke, noge, obraz in predele vratu . Pri tem pa je najpomembnejše predvsem to, da predstavlja ostranjevanje dlak z RF varno, hitro, nežno in učinkovito metodo za vse tipe kože vključno s temno pigmentirano kožo . E -Light omogoča odstranjevanje dlak brez potencialnih stranskih učinkov kot se pogostokrat pojavljajo pri drugih laserskih tehnologijah. 

Koliko obiskov potrebujem ?

Pomlajevanje kože se izvaja na vsake štiri tedne. Starost , narodnost , teža , hormoni , prehrana , zdravila, presnova in izpostavljenost soncu so pomembni dejavniki, ki vplivajo na stanje kože. Število obiskov za pomlajevanje kože je odvisno od stanja kože, tretirane površine ter vaših pričakovanj in ciljev . Običajno zadostuje 3-5 obiskov.

Odstranjevanje dlak ponavadi zahteva več obiskov. Za nekatere zadostujejo 2-3 obiski na cca. 4 tedne. Večinoma je potrebnih 5 – 7 obiskov pri čemer se zagototi okoli 80-90 % trajna odstranitev dlak. Ostale dlačice, ki ostanejo  so tanjše, mehkejše, svetlejše in redkejše.  Rezultat je odvisen predvsem od debeline in odzivnosti dlak ter od faze rasti dlak.  Dlake se namreč v vsakem trenutku nahajajo v treh različnih fazah. Fazi rasti, mirovanja in odpadanja. E-light tretira samo dlake v fazi rasti (v tej fazi se nahaja od cca. 60 do 80 % dlak). Druge dlačice preidejo v fazo rasti v različnih obdobjih, zato je nujna večkratna obravnava z E-light, dokler se ne dosežejo željeni rezultati.

Kakšne so prednosti sistema E -Light?

Sistem E -Light ...

 • deluje na vse tipe kože,
 • lahko se odstranjuje tako bele, sive , blond , rjave, črne kot tudi rdeče barve dlak,
 • zagotavlja trajnejše rezultate,
 • je učinkovit na vseh področjih telesa, kjer je zaželena gladka, mladostna koža brez dlačic,
 • ne pušča pigmentnih madežev, ki so lahko posledica klasičnega voskanja
 • pomlajuje kožo na obrazu, vratu, prsi in rokah,
 • neinvazivna in nekirurška obravnava kože,
 • vrhunska učinkovitost in udobje za stranko ,
 • prektično neboleč poseg z odličnimi rezultati.

Tretma fotopomlajevanja kože z E-light tehnologijo

Fotopomlajevanje kože v osnovi pospešuje aktivnost fibroblastov v usnjici k hitrejši rasti kolagena, ki je glavno vezivno tkivo v koži. Zagotavlja lepši ten kože, odpravi gubice, blagodejno vpliva na akne, odstrani rjave lise in ostale pigmentacije ter odstranjuje rosaceo. Zaradi izjemnega tehnološkega napredka E-light tehnologija omogoča še bistveno uspešnejše rezultate kot samostojna IPL naprava.Za doseganje želenega učinka je potrebno opraviti vsaj 4 tretmaje v
mesečnih intervalih. Takoj po posegu bo koža napeta, bolj gladka in mlajša.
Učinki terapije so vidni čez 3 mesece ali več. V zadnjih letih so na področju anti-aginga prišli do spoznanja, da je za ohranjanje mladostnega videza, potrebno s postopki pomlajevanja kože začeti čim prej, pri 25. ali 30. letu.

Kakšen je postopek dela s sitemom E-light?

E –Light tehnologija zagotavlja nežen in praktično neboleč način delovanja. Najprej se očisti področje obdelave, nato se na kožo nanese taka plast gela. Aplikator je zelo ohlajen, ob sprožitvi svetlobnega impulza se lahko trenutni povečani občutek toplote in nežna rdečina ob ustrezni negi že v nekaj minutah umiri. Postopek lahko traja od nekaj minut do ene ure ali več, odvisno od velikosti tretiranega predela.

Ali z E-light dokončno preprečimo rast dlak?

Gre za do 80-90% trajno odstranitev dlak. Melanin vsebovan v lasnih mešičkih absorbira energijo fotona na določenih valovnih dolžinah. Absorbirana svetloba segreje dlake vsej svoji strukturi in s tem trajno uniči lasni folikel, ki se nahaja v fazi rasti.